Jackline F2018
Kvintcirklen Kvintcirklen er en figur, der visualiserer alle tonearter, som en klassisk musiker kan spille. Navnet kvintcirkel kommer af, at der er en ”kvint” imellem hver toneart, der ligger ved siden af hinanden. Kvintcirklen er god at bruge, hvis man vil bestemme tonearten i et stykke musik (om det er dur/mol), lave koralharmonisering eller hvis man vil blive god til at improvisere! Det er godt at kende tonearten og hvilke toner, der har fortegn foran sig, hvis man vil blive god til at spille, ligesom en jazz-pianist.
Kvintcirklen som figur
Kvintcirklen ser sådan ud:
Alle noderne rundt omkring cirklen viser hvor mange fortegn der er i den pågældende toneart.
De bogstaver, der er placeret uden for cirklen, symboliserer alle dur-tonearterne.
De bogstaver, der er placeret inde i cirklen, symboliserer alle mol-tonearterne.
Man siger, at en toneart i dur, har en ”parallel” toneart i mol og vice versa. Således at C-dur har paralleltonearten a-mol. G-dur har paralleltonearten e-mol. c-mol har paralleltonearten Es-dur. osv.
Når der er kryds (#) i toneartens navn, hedder det bogstavets navn efterfulgt af ”is”. Så kigger man på F#, er det en fis dur. C#m er en cis mol, g#m er en gis mol og d#m er en dis mol.
Er der b i toneartens navn, hedder det bogstavets navn efterfulgt af ”(e)s”, med undtagelse af Bb dur, der blot hedder B-dur. Så kigger man på Eb, hedder det Es dur. Ab hedder As-dur. Db hedder Des-dur. Gb hedder Ges-dur. Ligeså med Ebm hedder Es mol.
Lær at tegne kvintcirklen
En metode til at huske hvordan alle tonearter hører sammen er ved at tegne kvintcirklen. Jeg vil guide dig igennem de forskellige steps til at lære at tegne kvintcirklen uden at have den ved siden af sig.
1) Tegn en cirkel
2) Tegn en streg ved hver 90 grader
3) Tegn 2 streger med lige stor afstand imellem hver af de 4 streger fra før.
4) Nu skal du huske, at der samme sted, som der vil stå 12 på et ur, skal stå C.
5) Så lærer du denne remse her: Gav Du Anders En Hel FISk? 6) Når du husker denne remse udenad, tegner du forbogstaverne ind på højre side af cirklen.
7) Nu lærer du den lidt sværere remse: Frosten Berøvede ESters ASters DES GEStaltning. 8) Når du husker denne remse udenad, tegner du forbogstaverne ind på venstre side af cirklen.
9) Nu kommer de parallelle mol tonearter, der passer til hver dur toneart. Her skal du ud fra hver dur toneart gå en lille terts ned. En lille terts har 3 halvtonetrin. Så C-dur (lille terts ned ) a-mol. G-dur e-mol. D-dur b-mol. E-dur cis-mol. H-dur gis-mol. F#-dur dis-mol. 10) Indtegn mol tonearterne.
Nu har du tegnet kvintcirklen! Det er så flot 😊
Fortegn (kryds eller b for en node)
Nu er det tid til at finde ud af hvor mange faste fortegn en toneart har. Fortegn er defineret ved kryds (#) eller b for en node. Faste fortegn betyder de fortegn, der ALTID vil gælde for melodien. Løse fortegn er fortegn der bliver tegnet ind i noden, men som kun gælder i den pågældende takt.
Hvis du er lidt opmærksom, lagde du mærke til at højre og venstre side af din selvtegnede cirkel havde forskellige farver. Alle tonearter på højre side af C-dur og a-mol er indtegnet med sort, mens venstre side er indtegnet med grøn farve.
Alle de sorte farver (og ALTID højre side af C) er tonearterne med kryds (#) for.
Alle de grønne farver (og ALTID på venstre side af C) er tonearterne med b for.
Tager man udgangspunkt i C-dur, og tager en takt til højre, således at man lander på G-dur, vil der komme et kryds i tonearten. Går man videre til D-dur, vil der komme 2 krydser i tonearten. Går man 3 trin væk fra C-dur, vil der være 3 krydser. 4 trin fra C-dur, er der 4 krydser osv.
Tager man udgangspunkt i C-dur, og tager en takt til venstre, således at man lander på F-dur, vil der komme et b i tonearten. Går man videre til Bb-dur, vil der være 2 b’er i tonearten. Går man 3 trin til venstre fra C-dur og lander på Es-dur, vil der være 3 b’er osv..